streda 14. novembra 2012

Od Piussi do Piussi


Nie som kultúrny barbar. Aj keď podľa toho, že ešte donedávna som ani len netušil kto je Piussi, by si kde-kto mohol myslieť opak.
Dnes už viem kto je - vlastne sú - Piussi. Dve sestry, dvojčatá. Ktoré sa do povedomia verejnosti nedostali ani tak vďaka vlastnej umeleckej produkcii, ako skôr vďaka škandálom. Začala to speváčka, hereča a spisovateľka Lucia. Tým, že obvinila Petra Cmoríka z krádeže textu piesne, škandál trval možno aj tri dni.
A teraz režisérka Zuzana, tá bodovala hneď dvakrát. Raz kvôli žalobe nejakej pani sudkyne, ktorá ju obvinila zo zásahu do súkromia a následného publikovania onoho počinu. A teraz tým, že sa s prevádzkovateľom siete kín nedohodla na premietaní svojho najnovšieho dielka, dokumentárneho filmu Od Fica do Fica.
Človek len s údivom sleduje čo všetko sa v novinách na tú tému dočíta. Že vraj politika, autocenzúra, ba dokonca že vraj nepodpísanie zmluvy hraničí s porušením Občianskeho zákonníka....
No aj samotný názov diela evokuje jánošíkovské "od buka do buka", čo by pre obdobie zobrazované vo filme (2010-2012) bolo pomerne výstižné pomenovanie. Ale dať ťažisko na meno človeka, ktorý v tom čase čučal v opozícii? Veď to je len potvrdením faktu, že z pravej strany politického spektra by sa žiadne vhodné meno nenašlo. Nazvať film "Od Radičovej do Radičovej" by bolo dosť vulgárne.
Jedna výstižná možnosť by sa však predsa našla, aj keď trochu kratšia: čo tak nazvať ho "Do Dzurindu"?

P.S. Ale inak ide o šikovný ťah ako sa dostať do povedomia verejnosti, to sa musí uznať. Veď takto má film zaručenú reklamu a publicitu zdarma. Bez toho by zrejme bola jeho sledovanosť (slušne povedané) nízka.

http://www.sme.sk/c/6602751/multikina-odmietli-film-piussi-od-fica-do-fica.html

1 komentár:

  1. 1. Lucia Piussi je hlavne vyborna textarka a spevacka a preslavila sa predovsetkym svojou hudbou. Nastastie nie vsetci su informovani o 'skandaloch s Cmorikom'. Samozrejme, ak je niekto odkazany na zdroje typu Novy cas a sukromne TV, vidia to zrejme tak ako ty.
    2. Nazov filmu 'Od Fica do Fica' nemohol byt zvoleny trefnejsie. Aj co sa tyka obsahu - film hovori o kratkom okienku medzi vladami Fica, kedy bola aspon mala nadej na zmenu. Aj co sa tyka ucelu - je pravda, ze je to vyborny tah ako sa dostat do povedomia verejnosti. A presne o to tu ide!! Nejde tu vsak o zisk, ale o to, aby co najviac ludi film videlo. Cele Slovensko musi vediet, co sa v nasej krajine deje a zacat podla toho konat.

    OdpovedaťOdstrániť