streda 10. októbra 2012

Human Brains Show


Búrka v pohári vody. Alebo možno búrka v kúsku Dunaja pod Inchebou. Proti výstave ľudských tiel preparovaných do didaktickej podoby protestuje kadekto.

Protestuje katolícka cirkev. Lebo ľudské telo je dielo Božie a jeho verejná prezentácia je hriešna. Zabúda sa  pritom na to, že odjakživa sa v rôznych kostoloch hrdia relikviami, ktoré predstavujú pozostatky svätých. A s mimoriadnou obľubou ich v čase veľkých cirkevných sviatkov predvádzajú verejnosti. 

Protestujú ľudskoprávni aktivisti. Pretože by vraj mohlo ísť o pozostatky čínskych disidentov protestujúcich proti tamojšiemu režimu. Nuž, aj keby to rovno bola pravda (usporiadatelia sa voči tomu rázne ohradili) tiež na niečo zabúdajú. Napríklad na to, že v našich podmienkach by im bol podobný protest vcelku na prd. Pretože naše zákony predpokladajú, že darcom orgánom je každý, kto nevyjadrí písomný nesúhlas s darcvstvom. Disident-nedisident, aktivista-pasivista, nedal si papier, máš smolu - budeš vystavený. Tiež by som sa rád aktivistov spýtal na ich postoj k fotografickej prezentácii ľudských tiel tých, ktorí boli umučení v Osvienčime, zabití v Kambodži, Rwande, alebo na mnohých iných miestach našej útulnej planéty.

Protestujú aj ľudia so slabšími žalúdkami. Chápem, že nie každý dokáže bez problémov pozorovať porcované ľudské telo. Ale návšteva onej výstavy predsa nie je povinná a usporiadatelia na túto okolnosť návštevníkov vopred výrazným spôsobom upozorňujú. Okrem toho podobné "výstavy" sú úplne bežné v kabinetoch univerzít zaoberajúcich sa biológiou ľudského tela, anatómiou a humánnou medicínou. Tiež ich kedysi zakazovali, ale od čias doktora Jesenia sme už hádam predsa len o kúsok pokročili.

Možno by stálo za úvahu najskôr usporiadať výstavu, ktorá sa špeciálne venuje ľudskému mozgu a jeho bezporuchovému chodu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára