utorok 28. augusta 2012

Stop!


Šetriť by sa malo. Bez debaty a bez diskusie. Ale ako každá, aj tá najjasnejšia a najjednoduchšia vec má svoje háčiky. Teda aj šetrenie.
Úspory, ktoré navrhuje pán poslanec Kadúc, sú háčikmi prešpikované. Navrhuje takú jednoduchú vec, akou je rušenie značky stoj, daj prednosť v jazde na výjazdoch z benzínových čerpačiek. Neviem síce prečo iba od benzínok, ale nevadí, veď každý nejako musí začínať. Úspory by mali predstavovať takmer 47 000 eur ročne. Toto je vcelku jasné, logika nepustí: zrušíme - ušetríme.

A teraz k háčikom:
Najpodstatnejšie však asi bude to, že neušetríme takmer nič, pretože peniaze za inštalované značky sme už dávnejšie zaplatili a ich obnova po mnohých a mnohých rokoch fungovania stojí iba zlomok z uvažovanej ceny.
Pán poslanec Kadúc pritom zabudol odrátať od usporených peniažkov náklady na demontáž dopravného značenia, ktorá asi nebude len za pánbohzaplať. Nebral do úvahy ani to, že v rozpočte niektorého z diaľničných úsekov tendrovaných pánom exministrom Figeľom sa vyskytli dopravné značky za cenu 12 eur. V úsporách pána Kadúca asi figuruje niektorý Ficov dodávateľ dopravného značenia, lebo predpokladá cenu za značku na úrovni nekresťanských 80 eur. 
To by boli háčiky priamych úspor. Ďalšie háčiky, snáď až háky, sú zabodnuté do bezpečnosti cestnej premávky. Usporíme snáď niečo, ak bude nižší počet dopravných značiek príčinou viacerých dopravných nehôd? Oplatí sa tá úspora ak bude cenou za ňu trebárs jeden ľudský život? Ja by som povedal, že nie, ale netreba ma brať vážne, nie som poslanec.

Pán poslanec Kadúc patrí medzi Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti. Jeho návrh ho však ani zďaleka nekvalifikuje ako obyčajného. Zato je však o to viac nezávislým, predovšetkým od súdnosti a zdravého rozumu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára