piatok 31. augusta 2012

Ну, погоди! Again...


Keď som vo včerajšom článku použil ako titulok zvolanie Nu pogodi! (teda po našom No počkaj, zajac!), tak mi ani len nenapadlo, že dnes sa k nemu budem opätovne vracať.
Príčinou návratu je ochrana mravnosti mládeže. Fakt. Oni totiž v Rusku chcú zakázať vlka z toho socialistického animovaného seriálu. Nie tak, že kompletne zakázať, len trolinku scenzúrovať scény, v ktorých vlk holduje nikotínu. Proti gustu žiadny dišputát, no netuším ako dosiahnuť, aby boli rebjáta ochránené aj pred pohľadom na normálneho živého fajčiara, akého môžu bežne vidieť na ľubovoľnej ulici ruských górodov a derevní.
Proti návykovým látkam treba bojovať. Ale až tak nemilosrdne, že siahneme na zlatý fond detskej televíznej tvorby? Skúsme domyslieť do dôsledkov čo by to mohlo znamenať: 
Pepek Námorník alias Popeye Sailor bude kompletne odpísaný, v tejto súvislosti je možno priliehavejší výraz odfajčený. Je totiž necenzúrovateľný, veď fajku cmúľa vždy a všade. Okrem toho je otázna korektnosť jeho reklamy na špenát, keďže bájne množstvo železa v ňom obsiahnuté už bolo uvedené a pravú mieru.
Detskí priaznivci Červenej Čiapočky zosmutnejú. Likvidáciu vlka by mohli ortodoxní enviromentalisti tiež považovať za nevhodný návod do života pre naše ratolesti. A ak to zoberieme do dôsledkov, tak to isté by sa mohlo týkať i odhlavovaniu x-hlavých drakov, sú to všetko výnimoční a riedko sa vyskytujúci jedinci, ktorí si bezosporu zasluhujú ochranu ako ohrozený druh.
Deti však celkom smutné nemusia byť. Zákaz brutálnych likvidačných zákrokov v animákoch typu Tom a Jerry zatiaľ nehrozí ani náhodou. Iba ak by si niektorý z aktérov popri utĺkaní oponenta panvicou len tak mimochodom zapálil cigaretku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára