utorok 25. septembra 2012

Psie kusy


Už je to tady! Už je na svete zoznam zakázaných aj nebezpečných psov!
Tento počin z dielne ministerstva pôdohospodárstva však nedáva dostatočné odpovede, ale namiesto toho evokuje viac zvedavých otázok, ako by bolo zdravé. Pár príkladov: 
Prečo sú na zozname plemená, ktoré nemajú medzinárodne uznaný štandard a ktoré často ani odborník nedokáže od seba rozoznať?
Prečo tam nie sú zaradené ostré plemená typu rotvajer či bullteriér? Stretnutia s československým vlčiakom patria tiež medzi tie menej populárne.
Prečo zoznam nie je podložený štatistikou? Alebo snáď dakto pozná prípad uhryznutia "sprísneným plemenom" tornjaka, moskovského strážneho psa, alebo boerboela?

Najpodstatnejšou je však otázka načo taký zoznam vôbec je, keď sa týka iba čistokrvných plemien. Kto mi zakáže chovať môjho krvilačného pitbulčoka, ak o ňom prehlásim, že matka je bastard, otec neistý a že jeho výzor pitbulla je len hračkou náhod mamky prírody? Bude mu štátny úradník robiť genetické testy?
A ak budem za nebezpečného alebo nežiadúceho považovať susedovie Dunča, ktorý sa podobá na kompilát buldozéra, žraloka, megafónu a kôpky sena, tak koho mám požiadať o jeho zaradenie do zoznamu?

Stručne a jasne: pán minister Jahnátek, pokafrali ste to. Vy i celý váš tím "odborníkov". Možno by pomohlo, keby si zodpovední sami zaobstarali vlastného psa, potom by boli aspoň trolilinku v obraze a v realite.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára