nedeľa 2. septembra 2012

Najkrajšie medvede sú z Horehronia


Ach, ako sme sa len začudovali, keď sa toť nedávno objavil Medveď hnedý, Ursus arctos, neďaleko Bratislavy. Vraj sa tam nevyskytuje a nemá tam čo robiť.
Nesúhlasím. Dôrazne a zásadne nesúhlasím! Vôbec to nie je tak, že medvede by boli premnožené. Oni len celko prirodzeným spôsobom migrujú, vyhľadávajú kvalitnejšie ekonomické a sociálne prostredie, ergo plnšie kontajnery a pokec s väčším množstvom turistov. Úplne rovnako ako ľudia, veď koľko sa pred takými päťdesiatimi rokmi vyskytovalo v Svätom Jure a okolí Sabinovčanov alebo Stropkovčanov, o Medzilaborčanoch ani nehovoriac? A kvôli čomu tam potom prišli? Žeby boli premnožení?
Medveď by mal mať zaručené svoje medvedie práva, medzi nimi i právo na výskyt na ľubovoľnom mieste územia Slovenska! Garantom týchto práv by mali byť ochranári, ľudovo zvaní grínpísaci. Mali by ich brániť za každú cenu a všetkými dostupnými prostriedkami, trebárs i pripútaním sa reťazou k medvediemu jedincovi. Ak to, pravda, medvedí jedinec strpí, ale to už je problém grínpísakov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára